Via de la Plata: apunts històrics...

"Cinc cèntims del blog de fotografia"

Ruta de la Plata: apunts de navegació...

LA VIA DE LA PLATA



Ja fa algun mil·leni, els Tartessos varen crear rutes comercials que discorreren de Nord a Sud per les terres occidentals de la Península. Els romans farien servir moltes d’aquestes rutes per a construir trams empedrats per als seus afers. Serà així que sorgirà l’anomenada Iter ab Emerita Asturicam, al segle I a.C.






Octavi Augvst, emperador a partir del 25 a.C. executa el projecte de construcció d’una calçada que uneixi la capital de Lusitània, Emerita Augvusta (Mérida) amb el Nord de la península per a combatre els darrers reductes bèl•lics del migdia cantàbric, fent arribar dita construcció fins a Asturica Augvsta (Astorga)...Serien Tiberius i Trajano qui les feren ampliar fins a Gijón pel Nord i a Sevilla pel Sud, quedant amb la denominació de Calçada XXIV.


A la caiguda de l’imperi Romà, s’abandonà fins la conquesta àrab. Aquests la van saber aprofitar per arribar a conquerir Galícia. Aquesta via passà a dir-se Bal’lata de l’àrab que significa via empedrada. És possible que aquest nom hagi derivat fins als nostres dies com a Via de la Plata.
Segons el Cristianisme, Santiago el Gran, fill de Zebedeo i germà de Joan l’Evangelista, va estar un temps a Jerusalem després de la mort de Crist fins que després de propagar el dogma apostòlic decideix viatjar, navegant de Palestina a Hispània.




Des d’Itàlica decideix anar cap Iria Flavia per a potenciar la fe Cristiana i torna per la vall de l’Ebre fins la Mediterrània per tornar a Terra Santa, on trobà la mort en mans d’Herodes Agripa per haver contradit l’ordre imperial de prohibició del cristianisme.

Els deixebles d’aquest però, Teodor i Atanasi, decideixen portar-lo a Hispània per enterrar-lo allà on havia cristianitzat la població, com diuen els Evangelis.



Cap al segle IX (vuit segles després), un ermità descobreix la tomba de l’Apòstol en un turó anomenat Libredón prop la costa de Fisterra.

A partir de dit moment, dit fet provocarà la peregrinació de fidels arreu del món i servirà per a lluitar contra l’Islamisme en l’anomenada Reconquesta.

Des de la desembocadura del Guadalquivir fins al cap de la fi del món conegut (Fisterra), dita ruta de Sud a Nord amb tanta història havia de ser transitada en un mitjà més ràpid que el caminar, però que fos adequat a les irregularitats del camí i no necessités de res més que l’esforç i sacrifici del viatger, ...

...del viatger que cerca el destí que dóna sentit al seu navegar. La bicicleta seria un bon suport per dit afer.

Anar a Ruta de la Plata: apunts de navegació...


Cèsar Pasadas
Via de la Plata.org





Comentaris

Hola César, me ha conmovido mucho tu comentario porque has vivido en carne propia el problema de las divisiones.Tu blog me hace recordar a Serrat porque el grabó sus primeras canciones en catalán argumentando que debía empezar por casa,hablando en su idioma.
Te envío un cálido abrazo,te estaré visitando.MªPastora.
Cèsar Pasadas ha dit…
Gracias María...Imagino que no entenderás demasiado los textos aquí expuestos, pero como bien dices me gusta expresarme en la lengua de mi tierra. De todas maneras, no elimino la posibilidad de escribir en Castellano cuando quiiero que "algo" llegue a cuanta más gente mejor...Gracias por tus sinceros comentarios!

Entrades populars d'aquest blog

I els propers quatre anys, què?

Aniversario...

El Rei, i altres barris...