La Mediterrània...: unint-ne tres continents

"Cinc cèntims del blog"

La Mediterrània...: unint-ne tres continents

I una veu amiga em digué: ja que parles tant de “mediterraneitat” potser va sent l’hora de parlar de la Mediterrània...!
Ella, magnífica extensió d’aigua blava que banya desenes de països d’Europa, Àsia i Àfrica; ella, amb dos milions de quilòmetres quadrats i altres tantes històries per narrar.
Ella, que com diu una famosa cançó “...d’Algesires a Istanbul...” i com a l’actualitat tots molt bé sabem, existeix una costa “nord” i una costa “sud”.
Ella, la mar del cristianisme al nord i de l’islamisme al sud,esquitxades d’ortodoxes i jueus, peregrins i personatges laics...; costes de repúbliques i corones, de nacionalistes i conservadors, de demòcrates i dictadors,...de sirenes i pescadors!
Ella, la mar blava, la mar del meu somni, la mar que tot ho banya...: la mar que inunda els meus records, les esperances, les alegries i algunes de les meves pors.
La mar de la infantesa, de l’enyorança, de l’aprenentatge i de la saviesa, de les guerres i les conquestes, dels naufragis i perdicions, de llegendes i odissees, de relats fets cançons..., la mar del Posseidon.
I la veu amiga em digué, què tenen de tristes tantes cançons? Quina marinada ens refresca del terral i seua escalfor?
No és sorra fina ni grossa, ni pins torts ni matolls, ni escumes argentades, ni les suaus marees ni lo vent de xaloc!
Jo, de la mateixa manera que el fill d’Anticlea i Laertes cerco la meva Ítaca. Possiblement tindré que esquivar diversos cops a Eolo i alguna que altra enganyifa fer a algun Polifem; i sí, potser sí hauré de lluitar en concreta ocasió...però, del que no podré mai allunyar-me és sens dubte de l’estimat Mare Nostrum.
Però deixant de banda les suposades obres d’Homer i l’univers líquid d’aparença infinita i de tons blavosos; podríem dir que he descobert algunes coses de les que no es pot estar orgullós en referència a la terrestre delimitació de dita magnificència vital: les seves costes...

La Mediterrània ha estat sempre una mar d’intercanvis i migracions que han donat lloc a la cruïlla multicultural actual. Però a l’actualitat, la nostra mar s’ha convertit en un espai impossible d’ultrapassar per aquells individus que cerquen una sortida digna a la seva injusta pobresa i què, venen a morir del sud al nord.
Hom ha anomenat la Mediterrània mar de la diversitat, del mestissatge, de l’intercanvi de llengües i cultures, de les músiques i la gastronomia, cruïlla de diferents religions i creences, la mar de les rutes comercials, dels imperis i de l’esplendor. La mar d’identitat pròpia, la mar de la congregació.

Hom s’ha parat a pensar per què dues terceres parts de la població dels països que banya la Mediterrània està localitzada a menys de 50 km de les seves dolces onades...? A casa nostra però, encara és més evident...! A més de viure prop del mar, ens empenyem per tenir un tros de terra el més a prop possible de les seves platges, ja sigui com a segona o tercera residència. Hem talat els boscos de pi i carrasca..., hem canviat vinyes i oliveres per camps de golf, els masos i cases pairals en clubs i restaurants, hem oblidat les olors de ginestes i romaní i hem après les de geranis i rosers. Hem farcit de formigó esglaons de vermellós calcari, hem desmuntat feixes de pedra seca i conservat pedres d’altres temps, hem poblat la costa de cases i el territori de cues per a poder anar-les a gaudir.
Oh, Zeus, que n’hem fet del nostre litoral!?

Per parlar una mica de xifres en referència a un dels punts més “atractius” de les nostres costes, als darrers quaranta anys el cens d’habitatges de la Costa Brava s’ha multiplicat per 9 segons
PCSEm. Al 1960, la Costa Brava tenia 20.548 habitatges i al cens del 2001, ja arribava als 183.237. El sòl urbà, va passar de les 787 ha. l’any 1957, a les 8.765 ha. al 2003. Què està passant!? És obvi. La pregunta és, què passarà? Què passarà quan una costa saturada d’edificacions i de turisme de masses ja no sigui atractiva? Què passarà el dia que l’economia en els seus cicles d’alts i baixos “pugi” el preu del diner i moltes hipoteques siguin “impagables”? Què passarà quan per primera vegada una edificació vivenda/lleure perdi valor en comptes de suposar una especulativa inversió? No vull ni saber-ho!!!

El que si vull saber, entendre i estudiar són les maneres per a evitar arribar a aquest punt, i una de les maneres més factibles començaria per la limitació rotunda de construir-ne ni una unifamiliar més a les nostres costes....Hauríem d’incentivar l´ús d’hotels i de càmpings, concentrant la població vacacional i les seves demandes de territori i paisatge, però sobretot d’aigua...Aigua escassa a qualssevol litoral mediterrani. (Fòrum social de la Mediterrània...)
No crec que sigui delicte defensar amb fervor allò en el què creiem, i potser una de les millors maneres és sabent estimar allò que tenim i què hem de preservar. I per això acabo amb paraules del propi Odiseu (Ullises):
...No hi ha res més dolç per l’home que la seua pàtria i sa família, ja que els records d’aquestes el persegueixen fins a les residències més luxoses, lluny o en un país estranger...















Cèsar Pasadas

Comentaris

Anònim ha dit…
Si, tens raó maravellosa Mediterrànea a la que hem augmentat en alçada el seu litoral, però no nomès el litoral. El Mediterrani és blau doncs és un mirall del cèl ja que si ens deixès veure la seva transparència no disfrutariem amb el color de la seva sorra, el marró de les algues, els diversos colors d'ectínies, coralls i animals que escassegen. Amb l'ombra de la Foca del mediterràni extingida fà molt pòc, els dofíns que ja no neden a les nostres costes.... Sinò que veuríem tots els pots, ampolles, bosses, llaunes, restes d'enderrocs, inevitables restes de vaixells, "colilles", compreses, preservatius, sabates, reds de pescar... hom es pot trobar la diversitat al fons marí. D'on vé tot això? Hi han poques cases de les que anomènes 2ª residència que no tinguin un petit vaixell amb el que surten a disfrutar de la preciosa i preuada Mediterrània de les quals carinyosament deixa les deixalles als peixos que tenen gana sense pensar que aquest no mengen plàstic. Una part i no poc important vindrà escupida pels rius, altre pel vent, però el que està clar és que cadascun d'aquests objectes han passat per la mà d'algún de nosaltres anomenats Sapiens Sapiens.
Cèsar Pasadas ha dit…
Irònic comentari, Elisenda. Ja és agradable no sentir-se una mica únic en el món per tanta injustícia mediambiental que provoquem... No deixaré mai de queixar-me a la meva manera i tu estàs en el cert...L'espècie humana és egocèntrica per naturalesa i qualsevol pensament contrari és descatalogar-se com a humà...potser serem ens mòbils que ens dediquem a contrariar-ho tot,...? No sé, però qui ho sap!? ---Gràcies pel teu comentari, Elisenda.
Anònim ha dit…
Hola, m'agrada com descrius el nostre mar. Les fotos son molt maques, sobretot les de nit, i en les que surten barques. Pero, podries dir d'on son totes? Felicitacions.
Anònim ha dit…
Quin mal em fa veure com la maltractem, ella, que ens ho ha donat tot. Però en veure les teves fotos el que realment em ve al cap són aquests versos:

"Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca,has de pregar que el camí sigui llarg,ple d'aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg,que siguin moltes les matinades que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.Tingues sempre al cor la idea d'Ítaca.Has d'arribar-hi, és el teu destí,però no forcis gens la travessia.És preferible que duri molts anys,que siguis vell quan fondegis l'illa,ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí,
sense esperar que et doni més riqueses"

"Venim del nord,venim del sud,de terra endins,de mar enllà,i no creiem en les fronteres si darrera hi ha un company amb les seves mans estesesa un pervindre alliberat.I caminem per poder ser i volem ser per caminar"
Cèsar Pasadas ha dit…
Hola Amanada, abans de res gràcies pel teu comentari/aportació...Tens tota la raó, jo sóc sempre un dels que exigeix bastant el saber on es fan les fotos...Amb tot, aquestes són una petita recopilació de fetes recents a indrets de la Mediterrània tant dispars com Barcelona, Sidi Abu Said, Petite Camargue, l'Escala, Hammammet, Palamós, Sète, Les Saintes Maries de la Mer, Toulon, L'Atmella de Mar, Punta del Fangar (Delta de l'Ebre), golf de Sant Jordi, etc....que en vinguin ara a la memòria,...El grafisme és el d'Ullises, mig-protagonista de la història... Si vols saber la localització exacta de les fotos i la data i format, envia'm un correu on digui el teu i em posaré en contacte...Salutacions!!!
Cèsar Pasadas ha dit…
Hola "usuario anònimo"!!!
M'han agradat molt els versos per descriure i aconsellar el que és el viatge de la vida o qualssevol que ens plantegem! El foc de la vida ha d'estar sempre avivat per una meta, per la flama d'alguna meta, però no ha de ser aquesta en cap cas la única que nodreixi la llar, sinó la suma de totes les espurnes que ens asaltin en el nostre afer al llarg de la història. La riquesa ens espera al final del camí, i com un vell mariner no estimarem res més que allò que sempre vam estimar, allò que ens va fer témer i dubtar, allò que ens va fer rumiar i persistir, allò que ens va fer patir i gaudir,...la vida resumida en un mar!
Gràcies també per acabar l'aportació amb la lletra d'un vell compatriota dels Països Mediterranis, la lletra del meu estimat i vell cançoner, però recorda que no ens hem de perdre pels carrers de Xàtiva!!! Una cordial salutació!
Anònim ha dit…
Bé, Una altra aportació;ja han aprobat la construcció d'una nova i paradisíaca Ampuriabrava que arribarà fins al seu ajuntament de Castelló d' Empuries ... S'ha fet sense esperar el nou Plà Director, que entre altres coses estudiava la seva viavilitat i analitzava els pros i contres de la pròximitat amb els AiguamollS De l'Empordà. Probablement això no té importància ja que seràn construits (suposadament) nous canals i un preciós llac salat.
Així s'els mengin els mosquits que aquest pas no tindràn PREDADORS
Cèsar Pasadas ha dit…
Sí, sí...Gràcies Elisenda. N'estava enterat de dita barbaritat...El continu urbà de unifamiliars i apartaments de 2ª/3ª residència s'estendrà en forma de corredor des del mar fins als carrers de Castelló d'Empúries...i els molts agossarats afirmen que els canals i camps de golf faran de corredors biològics (llegiu corredors verds)...Un corredor verd de mosquits i barques esportives...Visca la sostenibilitat de la Mediterrània!!!

Entrades populars d'aquest blog

I els propers quatre anys, què?

Aniversario...

El Rei, i altres barris...