TUNISIA....:Impressions

Què hem de fer dels records i vivences de la nostra vida? Com podem continuar somiant un cop es torna a casa després de visitar terres aliene, però properes a la nostra cultura? Què té la mediterrània que tot ho inunda d'aroma i sabor per la vida? Com podria jo expressar el que se sent en un país com Tunísia?

Potser la millor manera d'expressar l'essència del país més petit del contorn nord-africà és a partir d'una molt sintètica selecció de fotografies, captades entre aromes d'espècies i flors de tarongers i oliveres.

La capital del país (Tunis) amaga l'essència de la cultura i urbanisme àrabs en el que és la medina més impressionant de tot el país, declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO. Almenys compta amb una quarantena de zocos (mercats dedicats a certs articles) i carrerons tortuosos de difícil orientació i molt fàcil perdre; clar que, segurament aquesta darrera és la millor opció per a deixar-se portar per la incessant vida interna de la medina.

Tè a la menta, inciens de tota mena, platges d'aigua neta,... d'un blau intens, sorres blanques ataronjades..., conreus de vinya i olivera com si tornéssim un centenar d'anys enrera a casa nostra, desert infinit de dunes i cultura bereber, gastronomia de senzills ingredients però d'exquisida el·laboració, mesquites altives i fortificacions d'altres temps belicistes i de conquesta per una plaça forta a la mediterrània. Potser ja foren els romans qui deixaren en herència la república com a forma de govern...!

En definitiva no parlo d'un país que hom podria anomenar "exòtic", sinó d'un veí nostre molt proper que té uns avantpassats prou comuns.

Volguem reconéixer-ho o no, parlem de mediterraneïtat i d'una gran capacitat per absorvir i acceptar totes les cultures, però en la realitat actuem de manera diferent..., acceptem tot allò diferent quan ens trobem en el seu contexte i fora de les nostres "administracions", ja que ràpidament sorgeixen els recels quan ens sentim "envaïts" per altres cultures tant diferents malgrat siguin tan properes.

Pot ser no preferirem països en un futur proper sinó parcs temàtics culturals en els que voldrem introduir altres cultures i gent. Vull recordar però, que Tunísia no és un museu sinó una part de nosaltres, dels nostres antecessors comuns comerciants de la mediterrània...No els hem de donar l'esquena per uns textos religiosos (K'ran) ni per una religió diferent: l'Islam.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

I els propers quatre anys, què?

Aniversario...

El Rei, i altres barris...