Cinc anys d'una injustícia més...

Alberto Durero. El caballero, la muerte y el diablo. Grabat sobre paper. Biblioteca Nacional

Avui, segurament serà una data molt important per a molts, potser d'euforia i alegria, però també de penúries i dolor.
Potser en aquests darrers sentiments estic inmers jo en el dia d'avui. No per estar descontent amb la meva vida sinó perquè en ocasions, aquesta et demostra que pot ser cruel i matemàticament absurda.
Avui fa cinc anys d'una injustícia..., d'una més de les que cada dia ens fa sentir impotents i amb certa tristor. Avui fa cinc anys que no he oblidat el dolor d'una etapa de la meva vida que es va desenvolupar en un país llatinoamericà i del que no vull fer esmena, per a no incitar ningú a evitar algun dia gaudir de les coses maques que també en té, i que per sort són més grans en nombre que les que descric a continuació.
El dia era estrany, molt estrany... feia massa calor; gràcies en part a les desenes d’incendis que envoltaven la ciutat. Gairebé tots, havien estat provocats: una part pels pagesos que pensen que així plourà; i una altra, per delinqüents piròmans i racistes que gaudeixen culpant als nadius.
Vaig trucar als bombers avisant d’un incendi que no sufocava ningú, però em respongueren del servei que estaven massa ocupats. Ni tan sols van agafar les dades de la situació.
Era l’hora de dinar i vaig cercar un restaurant al que hi anava sovint, i vaig estar parlant amb el guarda de seguretat com un costum més abans de gaudir de la gastronomia del local. Es usual al país que els comerços tinguin guarda armat a la porta. La indumentària típica, a part de les robes pro-militars, és una armilla anti-bales, una pistola, i una escopeta repetidora. De primeres, impressiona bastant, però amb el temps t’hi acabes acostumant.
Amb el guarda, vam comentar el tema de la provocació d’incendis, però també de l’edat dels guàrdies i de llurs ridículs sous. Eren massa joves, i l’esperança de vida un cop començaven a treballar era d’uns quinze anys. Tothom intentava desesperadament deixar-ho abans d’aquesta fatídica xifra.
Però no va ser així amb el meu amic. Ni la mitja, ni les previsions es van complir. Després d’acomiadar-me d’ell per anar un moment a dinar alguna cosa, uns joves, possiblement drogats, li travessaren el cap d’un tret de pistola. L’armilla anti-bales no li havia servit de res, ni tan sols l’estadística del quinze anys. La seva vida regalimava sobre la vorera carrer avall abans d’haver fet els vint-i-cinc. L’Alejandro havia perdut la vida a canvi de les seves armes, que fou el que li robaren. Els seus llavis s’havien callat per a sempre i ja mai més podria escoltar les petites poesies que recitava de memòria, ni els seus comentaris polítics en veu baixa, ni els consells, ni sobretot, els simpàtics comiats de cada migdia. El vaig voler tocar, però no m’atrevia; entre ràbia i dolor la por s’apoderava de les meves mans. Allà jeia mort, amb una cara angelical, recordant-m’hi els problemes que jo tindria quan vingués la policia.
Vaig marxar d’allà, tremolant per fora i plorant per dins. No era just, no era just...
Recordo haver deambulat pels carrers del centre històric durant hores i hores, amb uns sentiments d’impotència i dolor amarg. Encara espero un mínim intent de justícia per aquella vida que s’acabà de tant brutal manera. Escrivint aquestes paraules encara em mossego els llavis i no puc deixar de pensar en les injustícies del món. Vull creure en tot allò positiu, però en dates com aquestes, no puc deixar de sentir un menyspreu brutal per la raça humana que mai deixa de sorprendre’m.
Que els teus assassins no puguin viure tranquils, que la Justícia treballi totes les hores del dia; i a tu, Alejandro, que continuïs descansant en pau!


Cèsar Pasadas


Comentaris

Anònim ha dit…
Simplement,

(...)
TANTO DOLOR SE AGRUPA EN MI COSTADO,
QUE POR DOLER, ME DUELE HASTA EL ALIENTO.
UN MANOTAZO DURO, UN GOLPE HELADO,
UN HACHAZO INVISIBLE Y HOMICIDA,
UN EMPUJÓN BRUTAL TE HA DERRIBADO.
(...)
TEMPRANO LEVANTÓ LA MUERTE EL VUELO,
TEMPRANO MADRUGÓ LA MADRUGADA,
TEMPRANO ESTÁS RODANDO POR EL SUELO.
NO PERDONO A LA MUERTE ENAMORADA,
NO PERDONO A LA VIDA DESATENTA,
NO PERDONO A LA TIERRA NI A LA NADA.
EN MIS MANOS LEVANTO UNA TORMENTA
DE PIEDRAS, RAYOS Y HACHAS ESTRIDENTES,
SEDIENTAS DE CATÁSTROFES Y HAMBRIENTA.
(...)

Elejia a Ramón Sijé.
Miguel Hernández
Cèsar Pasadas ha dit…
Gràcies Anònimo. Els versos de Miguel Hernández són idonis per a aquests moments de dolor en la memòria, i com ja va fer l'estimat J.M. Serrat, els has agafat "prestats" de les millors de les maneres. Moltes gràcies i una abraçada!!!
Anònim ha dit…
Gracias por ser cauto y no citar el nombre del país, ya estamos hartos de jucios de valores por causas puntuales y ajenas al sentimiento popular. Estoy casi seguro que hablas de mi tierra, más no entiendo el total del escrito, pero quiero que sepais que suscribo los versos de Anonimous. Por el fin de las injusticias, luchemos con todas nuestras fuerzas.
Un amigo de hispanoamérica.
Cèsar Pasadas ha dit…
Amigo anónimo. Desconozco cual es tu país dada la caracterítica del encabezado de tu post, pero tienes razón, más vale ser "cauto". En cuanto a la lucha con todas nuestras fuerzas te doy no sólo la razón, sino la posibilidad de que realmente lo lleves a cabo. Desde aquí te incito y te animo a que no desvanezcas en el intentar dia a dia hacer del mundo una Gran Cosa...No nos quedemos en las bonitas palabras que todos algun dia o otro solemos decir, no nos quedemos en las promesas absurdas que hacemos a otros con la intención de impresionar o de demostrar lo buenos que somos, no demos nunca la posibilidad a aquellos que nos quieren ver arrastrados por la corriente el placer de regorcijarse en ello. Seamos personas, y sí, luchemos, pero luchemos con los poderes en la mano, con las leyes en el corazón y con el odio en los bolsillos, luchemos con la palabra, con la verdad. Dialoguemos!
Anònim ha dit…
SUPOSO QUE NO SÉ QUE DIR DESPRÉS DE VEURE EL TEU BLOG, ES VERITAT QUE
EL
MÓN ÉS INJUST I CRUEL, PERÒ CREC QUE TENIM LA OBLIGACIÓ, CADASCU DE
NOSALTRES DE COMENÇAR A CANVIAR-LO FENT ALLÒ QUE ENS ÉS MÉS A MÀ, EN
ALLÒ
QUE TENIM MÉS PROPER...FERVENTMENT CREC QUE ELS PETITS CANVIS O PETITS
ESDEVENIMENTS A LA LLARGA PROVOQUEN GRANS CANVIS...TANT PER BÉ COM PER
DOLENT....ERA L'EFECTE PAPALLONA AIXÒ?O....ERA EL CAPITÀ ENCIAM QUI HO
DEIA?
ÉS IGUAL...CADASCÚ DE NOSALTRES, N'ESTIC SEGURA, EN FEM UNA DESENA AL
DIA DE
COSES QUE PODRIEM MILLORAR.

UNA ABRAÇADA DE LES FORTES.
EVA
Anònim ha dit…
La justícia comença per i en un mateix, la justícia es troba en un mateix.
Per demanar justícia s'ha de preguntar un ... I jo? sóc just jo ?
Potser si tots ens fèssim aquesta pregunta ....

Entrades populars d'aquest blog

I els propers quatre anys, què?

Aniversario...

El Rei, i altres barris...